Adak (1979)

Kitap : Kırmızı Yel – Acenta Mirza (Kırmızı Yel öyküsü)

.
Yazar : Osman Şahin
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2006
Sayfa Sayısı : 151
Boyutları : 20x14 cm
.
Konu :
Muğdetli köyünde yaşayan Resul’un, hakim beye yaptığı açıklama ile yaşanan trajedi anlatılmaktadır. İki senedir bütün ekinleri telef eden kırmızı yel yüzünden bütün köylüler açlık sınırında yaşamak durumunda kaldığını belirtir Resul. Bir çoğu köyü terkederken Resul, köyü terkedemediğini anlatır. Devlet bu işe bir çare bulamayınca, çareyi “Şıh”ında aramayı doğru bulduğunu söyler. Şıh’ın duası sonucu kırmızı yel kesildiğini ve bolluğun tekrar köylerine geri döndüğünü belirtir. Şıh’ın istediği “Kanın hasını” da, kendi çocuğunu tanrılara  adak olarak vererek şükranlarını ilettiğini söyler.
.
.
Film : Adak - 1979
.
Yönetmen : Atıf Yılmaz
Senaryo : Başar Sabuncu
Oyuncular : Tarık Akan – Müslüm, Necla Nazır – Gülbahar, Yaman Okay, Erol Keskin, Celile Toyon, Çetin İpekkaya, Deniz Türkali, Tuncer Necmioğlu, Gökhan Mete, Murat Tok, Haşmet Zeybek, Dündar Aydınlı - Savcı
.
Konu :
1962-64 yılları arasında Kargın ilçesinin Peritli köyünde geçen bir olaydan alınmış. Güneydoğu' nun dinsel törelerini tüm geri kalmışlığıyla görüntüleyen ibret verici bir film. Müslüm, hırsızlıkla suçlanıp hapse girer. Hapisten çıktıktan sonra adağını yerine getirecek, 2,5 aylık oğlunun boğazını keserek tanrıya kurban edecektir.
.
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/1047/Adak


idefix Satış Ortağı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder