Züğürt Ağa (1985)

Kitap : Kırmızı Yel – Acenta Mirza (Acenta Mirza/Reşim öyküleri)
.
Yazar : Osman Şahin
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2006
Sayfa Sayısı : 151
Boyutları : 20x14 cm
.
Konu : Doğu Anadolu’da ağalık düzeni devam etmektedir. Hala ağa adına çalışan köylüler(marabalar) bir yıl boyunca Ağa için tarlada çalışır, ekin sonunda Ağa’nın uygun gördüğü oranda bir ekin hakkı elde eder. Bu hiç bir zaman yeterli olmaz.
Almanya’da çıkan çalışma fırsatı cesur köylülere ağalık düzenden kurtulup, yeni bir hayatı yaşama şansı verir. Kuraklık eklenince ağalık sistemi sorgulanmaya başlanır. Ağalar kendine bağlı köylerden kurtulur kurtulmaz değişik işlerde, para kazanmaya başlarlar. Eski ağalık sistemini devam ettiren Mirza Ağa’da ne yapması gerektiği konusunda okumuş bir arkadaşından akıl istemektedir.
.
.
Film : Züğürt Ağa - 1985
.
Yönetmen : Nesli Çölgeçen
Senaryo : Yavuz Turgul
Oyuncular : Şener Şen – Ağa, Nilgün Nazlı – Kiraz, Füsun Demirel - Ağanın Karısı Zana, Atilla Yiğit - Hırpıt Ali, Erdal Özyağcılar - Kekeş Salman, Can Kolukısa – Kahya, Ayla Arslancan - Züğürt Ağa'nın Annesi, Kemal İnci – Abuzer, Filiz Küçüktepe - Kekeş Salman'ın Karısı, Bahri Selin - Abdo Ağa, Celal Perk – Remo, Kadir Yılmaz - Kan Kardeş Behram, Hamdiye Turhan - Behram'ın Eşi, Sabah Ayşavkı - Kiraz'ı İsteyen Delikanlı, Ali Osman Okumuş - Ağanın Oğlu, Funda Çakmaktaş – Sıla, Celal Yassıtaş – Şıh, Habil Yenici - 1. Pehlivan, Ahmet Yutmaz - 2. Pehlivan, Ali Rıza Canoluk - Market Sahibi
.
Konu :
Haraptar adlı köyün haşmetli ağası, her gün yeni bir karı isteyen babası Abdo Ağa’yla yaşadığı yörede, egemenliğini sürdürürken her şey tersine gelişir. Yanaşmalarının küçük kızıyla gerdeğe giren baba, yaşamını yitirir. Köylüler ağanın ürünlerini çalıp satarlar. Kuraklık nedeniyle topraklarını da baraj yapmak isteyen politikacılara satarak kendini kente atan ağa, burada da tutunamayacaktır. Karısına varıncaya kadar herkesin terk ettiği ağaya sadık kalan yalnızca yanaşmanın kızı Kirazdır. (Agah Özgüçün 100 Filmde Türk Sineması kitabından).
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/1037/Zugurt-Aga


idefix Satış Ortağı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder