Bir Dağ Masalı (1947/1967)

Kitap : Bir Köy Öğretmeni
.
Yazar : Reşat Nuri Güntekin
Yayınevi : İnkilap Kitabevi
Basım Tarihi : 1973
Sayfa Sayısı : 47
Boyutları : 19,5x13,5 cm
.
Konu : 
.
.
Film : Bir Dağ Masalı - 1947
.
Yönetmen : Turgut Demirağ
Senaryo : Turgut Demirağ
.
Oyuncular : Kadri Eroğan, Nevin Aypar, Galip Arcan, Vahi Öz, Muharrem Gürses, Halit Akçatepe, Perihan Yanal, Aziz Basmacı
.
Konu :
Şahinn ile Sultan çiftinin Güneydoğu Anadolu'nun mahsül vermeyen topraklarında kışı geçirebilmek için şon şansları salcılık yapmaktır. Salcılık ile bir anda yeniden kurmaya başlayan hayalleri ve gözlerinde ki umut pırıltıları kısa bir süre sonra Cello Ağa'nın ortaya çıkışıyla kaybolacaktır.
Ağa, çiftin ellerinde ki toprağı yok pahasına alarak, mevsimlik işçi olarak kendisine bağlamak istemektedir. Yörede ki herşeyin kendisine ait olduğu gibi sal taşımacılığı da, ağanın kontrolündedir. Teklifi kabul etmeyen çift, ertesi gün sallarının parçalarını, nehre saçılmış olduğunu görür.
Düzen ve başkaldırının savaşı başlar. Ağanın çiftliğindeki ambarları tutuşturan Şahin hapse atılır, hapisten çıktığı gün köyde evinin önünde kurulu olan darağacı ile karşılaşır. Sultan, ağanın adamlarının tecavüzüne uğramıştır ve lekeyi temizlemesi için kendini öldürmesi veya kocasının kendisini öldürmesi gerekmektedir.
.
.
Film : Bir Dağ Masalı - 1967
.
Yönetmen : Turgut Demirağ
Senaryo : Turgut Demirağ
.
Oyuncular : Türkan Şoray – Lale, Murat Soydan – Murat, Kuzey Vargın – Ekrem, Ali Şen - Şükrü Efendi, Mualla Sürer - Müfettiş Nuriye Hanım, Erol Tezeren – Ömer, Mümtaz Ener - Lale'nin Dayısı, Sunay Sun – Sunay, Yavuz Karakaş – Memduh, Muammer Gözalan - Emrullah Çapa, Kadriye Tuna, Sami Hazinses - Sıçan Ali, Yaşar Şener – Adnan, Haydar Karaer, Selahattin İçsel – İmam, Ahmet Turgutlu – Kamil, Oktay Yavuz, Sıdıka Duruer, Turgut Baydar - Ömer'in Kardeşi
.
Konu :
Lale, nişanlısı Ekrem ile mutlu bir yaşam sürmektedir. Bir gün nişanlısının kendisini aldattığını öğrenir. Bu duruma kızan Lale okulunu bırakıp Anadolu’ya öğretmen olarak gider. Gittiği köyde Murat adlı bir doktorla arkadaş olur. Bu arkadaşlık masum bir aşka dönüşecektir.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder