Devlerin Ölümü (1990)

Kitap : Bütün Öyküleri – 2 (Yeni Dünya, Hanende Melek, Çilli öyküleri)
.
Yazar : Sabahattin Ali
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Basım Tarihi : 2010
Sayfa Sayısı : 340
Boyutları : 21x13,5 cm
.
Konu : Yeni Dünya, Hanende Melek, Çilli öyküleri.
.
.
Film : Devlerin Ölümü – 1990
.
Yönetmen : İrfan Tözüm
Senaryo : Bilgesu Erenus
.
Oyuncular : Tarık Akan – Cemal, Hümeyra Akbay – Çilli, Ali Uyandıran, Ülkü Ülker, Kemal İskender, Levend Yılmaz, Zuhal Gencer Erkaya, Mustafa Koç, Nedim Doğan, Mehmet Beyazıt - Gemici-Kasap-Ağa, Değer İskender, Esra Pertan, Muhteşem Tözüm
.
Konu :
Cemal, Sabahattin Ali''nin "Çilli, Hanende Melek, Yeni Dünya" adlı öykülerinden yola çıkarak "Kadın Erkek" üzerine farklı bir film yapmak isteyen bir yönetmendir. Amacı kadına yönelik saldırı ve baskıları ve kadın/erkek ilişkilerinin boyutlarını yorumlamak, ayrıca "yeni insan" a dönük ipuçları aramaktır. Tüm dünyası bu filmi çekmeye yoğunlaşmıştır. Arkadaşları doğum gününde ona cam kavanozda üç süs balığı hediye eder. Yönetmen balıkların herbirinin bir öyküyü temsil ettiğini düşler. Pavyona gittiği bir gece tanıştığı konsomatrisle diyalog kurmaya çalışır. Herşeyden ve kavanozdaki kadınlardan söz edilen bu konuşmanın ardından yönetmenin düşsel yolculuğu başlar ve eski zamanda geçen bir kolajla yönetmen "Çilli, Hanende Melek, Yeni Dünya"yı düşünde çekmeye başlar.
Bu üç öyküde, üç ayrı kadının yaşamını, aynı kadının üç ayrı dönemi olarak düşünür ve geçmişten bugüne hiçbir şeyin değişmediğini, kadının sürekli yazgısına terk edildiği, düşünce, üretim, yaratım ve seçme özgürlüklerinden yoksun bırakıldığının bir kez daha bilincine varır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder