Vicdan (2008)

Kitap : Orada Yollarda (“Güzel Günler İçin” adlı öykü)
Yazar : Hasan Özkılıç
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2005
Sayfa Sayısı : 160
Boyutları : 14x20cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Konu : 
Hasan Özkılıç, yeni öykülerini topladığı Orada Yollarda ile okurunu yine Doğu'nun zorlu coğrafyasına götürüyor. Doğu kentleri Özkılıç'ın öykülerinde belki eski gizemini çoktan yitirmiş, kimlik kaybına uğramış, ama birer hikâye kovanı olma özelliğini hep sürdürmüştür. Tıpkı bu kitaptaki kahramanların sık sık uğradığı "BirahaneBar" gibi, birbirinden farklı insanların toplaştığı, farklı hikâyelerin yaşandığı kentlerdir bunlar. Özkılıç, yaşamın içinden seçtiği öykülerini gerçekçi bir dille anlatıyor. Ayrıntıların aktarılmasında, kişilerin psikolojik derinliklerinin gösterilmesinde kendine özgü üslubunu başarıyla sürdürüyor. Aşk, ölüm, umutsuzluk, umut bu öykülerde başarıyla harmanlanıyor. Orada Yollarda Doğu'nun gizemli, çekici, ama bir o kadar da trajik dünyasına bir yolculuk.
.
Kitap : Kuş Boranı (“Bir Yanı Yaralı” öyküsü)
Yazar : Hasan Özkılıç
Yayınevi : İnsancıl Yayınları
Basım Tarihi : 1998
Sayfa Sayısı : 112
Boyutları : 13,5x19,5 cm
.
.
Konu : 
Sağlıkevinin barakadan bozma acil servisine, babamın ardından girdim. Kaygılı gözlerle, kalabalığın içinde seni aradım. Oradaydın, bir sedyenin üzerinde. Yüzünde, bonunda kurumuş kan izleri. İnce bir hortumun içinden damarına kan sızıyordu. Sanki orada, o kirin, sineğin içinde öylece yatmış, ölümü bekliyordum. Yüreğimde korkular, kaygılarla koşarak yolu tüketmiştim. O duvarları gri ile siyah arası, insanın ruhunu sıkan sağlık eviydi koştuğum yer. Yaşlı çınar ağaçları, çığlık çığlığa yüklü sığırcıklarla doluydu. Dallarında kara yumaklar oluşturmuşlardı. Onlar da ağıtlara katılıyorlardı kendi dilleriyle. O gün, akşama doğru seni ilin hastanesine gönderdiler. Ardından öyle baktım kaldım... (kitaptan)
.
Film : Vicdan (2008)
.
Yönetmen : Erdem Kıral
Senaryo : Raşit Çelikezer
.
Oyuncular : Nurgül Yeşilçay – Aydanur, Murat Han – Mahmut, Tülin Özen – Songül, Nihan Koruyucu, Rıza Sönmez – Dursun, Nazan Kırılmış, Murat Gürvardar - Taksi Şoförü, Atilla Akarsu, Şener Köklükaya, Emine Sivri
.
Konu :
Songül, Aydanur ve Mahmut çocuk yaşlardan beri birbirlerini tanıyorlardır. Mahmut, Songül'le evlenir ve onu alıp uzaklara gider. Mahmut'u tutkuyla seven Aydanur, ortada kalmıştır. Yıllar sonra, Aydanur Mahmut'la karşılaşır. İkilinin ertelenmiş duyguları yeniden su yüzüne çıkar. Songül kocasını yeniden kazanmak için kapısına dayandığında, Aydanur vicdanının yükünü taşıyamaz haldedir. Songül, kocasını geri alabilmek için aldatılan kadın tepkisiyle davranmaz. Sessiz bir strateji kurar; Aydanur'la birlikte yaşayacak ve kocasının ilgisini kendisine çekecektir. Ancak zamanla Songül, tüm masumiyetiyle Aydanur'a bağlanır ve yaşadıkları durumun sorumlusunun kocası olduğunu fark eder.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder