Gece (2014)

Kitap: Zahit
Yazar: Hasan Özkılıç
Yayınevi: Kırmızı Kedi
Basım Tarihi: 2014
Sayfa Sayısı: 284
Boyutları: 13x19cm
.
Kitap link: http://www.idefix.com/
.
Konu: 
Usta bir öykücüden ödüllü bir ilk roman, Zahit: Hasan Özkılıç, ülkenin doğusundaki zalim kargaşadan batıya kaçmak zorunda kalan bir ailenin, farklı yollara sapan dört kardeş üzerinden izlenen uyum mücadelesini anlatıyor. Erkenden isyan bayrağını çekip ailesini terk ederek örgütlü mücadeleye giren, tanık oldukları nedeniyle mücadeleyi sorgulayan Zahit; taşındıkları Şenlik Mahallesi'nde ilk tanıştığı çocuğa gönlünü kaptıran ama zamanla kocasıyla birlikte batakhanelere sürüklenen Süsen; babasıyla abisinin evi terk etmesiyle ailenin temel direği olan, siyasi mücadeleye yönelince hapse düşen Nihat ve büyüyünce dizi filmlerde oynamak isteyen ama hayalleri değişmek zorunda kalan genç Gülcan... Dört kardeşin ve çevrelerindeki insanların tutkuları, özlemleri, öfkeleri, sevinçleri ve kaderleri ülke koşulları tarafından belirlenirken, Özkılıç Türkiye'nin yakın tarihinin panoramasını çiziyor. 1980 sonrasının toplumsal yaşamıyla siyasi-ekonomik çatışmalarının, köy boşaltmaların ve açlık grevlerinin arka planda olduğu bu panorama için yazar, 2013 yılında 42. Orhan Kemal Roman Ödülü'ne değer bulunmuştur. (Tanıtım Bülteninden)
.
Film: Gece (2014)
.
Yönetmen: Erden Kıral
Senaryo: Erden Kıral, Hasan Özkılıç
.
Oyuncular: Nurgül Yeşilçay – Süsen, Mert Fırat – Yusuf, Teoman Kumbaracıbaşı  - Zahit, Vildan Atasever – Gülcan, Hakan Karahan - Şair Cemal, Hakan Yufkacıgil  - Nahit, Nur Sürer – Anne, Ayça Damgacı – Alev, İlyas Salman - Ekrem
.
Konu:
Diyarbakır’dan İzmir'e daha iyi bir hayat için göçen bir ailenin dağılış hikayesi. Ailenin en büyük kızı olan Süsen İzmir’de bir pavyonda çalışmaktadır. Aynı pavyonda çalışan Yusuf’la ailesinin itirazlarına rağmen evlenmiştir ancak ilişkileri zamanla çıkmaza girmiştir. Süsen için mutlu bir hayat kırmak imkansız gibi görünmektedir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder