DİLA HANIM (1977)

Kitap : Makedonya 1900
.
Yazar : Necati Cumalı
Yayınevi : Cumhuriyet Kitapları
Kategori : Öykü
Baskı: 13. baskı
Sayfa: 200
.
Konu :
Geçen yüzyıl sonlarında yaygınlaşan ulusçuluk akımları, yüzyıllardır bir arada kardeşçe yaşayan Makedonyalıları dil, din ayrılıkları ile birbirine düşürür, kanlı bıçaklı eder. Buna karşılık Makedonya halkı tabanda eski dostluk, kardeşlik ilişkilerini sürdürür. Necati Cumalı, bu kitapta yer alan on bir öyküsünde bu insancıl yakınlığın yaşanmış örneklerini sergilemiştir.
.
.
.
.
Film : Dila Hanım - 1977
.
Yönetmen : Orhan Aksoy
Senaryo : Safa Önal
Oyuncular : Türkan Şoray - Dila Hanım, Kadir İnanır - Karadağlı Rıza, Erol Taş - Kara Haydar, Kadir Savun - Rıza Bey'in Kahyası, Hüseyin Peyda – Kocabey, Tarık Şimşek - Kahya Ferhat, Zerrin Egeliler, Zeki Tüney - Kara Haydar'ın Adamı, Hakkı Kıvanç - Dila Hanım'ın Adamı, Oktar Durukan – İlyas, Nevin Nuray, Ferdi Akarnur - Resepsiyon Görevlisi, Nubar Terziyan - Değirmenci Osman Emmi, İsmail Hakkı Şen – Komutan, Ata Saka - Dila Hanım'ın Adamı, Ekrem Dümer – Doktor, Yüksel Gözen – Lokantacı, Tevfik Şen - Rıza Bey'in Adamı, Ahmet Karaca - Dila Hanım'ın Adamı, Abdi Algül - Kara Haydar'ın Adamı, Cevdet Arıkan - Rıza Bey'in Adamı, Erhan Dilligil - Rıza Bey'in Arkadaşı, Orhan Çoban - Hilton Garsonu, Yadigar Dağdeviren - Kara Haydar'ın Adamı, Bahri Ateş – İmam
.
Konu :
Barazoğlu İhsan Bey'in karısı Dila Hanım bir arazi anlaşmazlığı yüzünden kocasını vuran Karadağlı Rıza'yı öldürmeye yemin eder. Bir rastlantı sonucu, hiç tanımadığı Rıza ile karşılaşır. Onu büyük bir aşkla bağlanır. Rıza da Dila Hanım'a büyük bir aşk beslemektedir. Ancak onun kanlısı olduğunu öğrendiğinde Dila Hanımı zor bir karar beklemektedir. Mağrur ve güçlü Dila Hanım, gururlu ve kendine güvenen Karadağlı Rıza'ya karşı aşkını mı görevlerini mi tercih edecektir? Sevgi, kin ve düşmanlığa, geleneklerin, törelerin baskısına rağmen bu sevda var olabilecek midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder