NEFES: VATAN SAĞOLSUN (2009)

Kitap : Güneydoğudan Öyküler
.
Yazar : Hakan EVRENSEL
Yayınevi : Alfa Basım
Dil : Türkçe
Sayfa : 566 s.
Basım Yeri : İstanbul
İlk Basım Tarihi : 17.05.2004
.
Konu :
Güneydoğudan Öyküler, Türkiye’nin en büyük sorununun bir yönünü bizzat yaşamış yüz binlerce insanın, yüz binlerce anılarından sadece küçük bir bölümünü içermektedir. Büyük çoğunluğu hâlâ devlet memurluğu statüsünde; gaziler, şehit aileleri, doktorlar, pilotlar, bekleyenler, hiç gidemeyenler, hâlâ orada olanlar ve dönenlerin anılarından oluşan öykülerde, anı sahiplerinin isteği üzerine, olaylarda geçen kişilerin kimlikleri ve olayları yaşandığı söyleşilerin ardından, olayların asıllarına sadık kalarak, anı sahiplerinin onayı ile öyküleştirilmiştir. Güneydoğudan Öyküler’in –bazılarının inanmak istediklerinin aksine- solculukla sağcılıkla ya da herhangi bir ideoloji ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Çünkü yaşananlara şahit olanlar, dökülen kanların “sağ-sol” gibi basit yön kavramlarıyla asla sınıflandırılamayacağını çok acı bir şekilde öğrenmiştir. Ve aslında yazılanlar, “birer anı”dan çok “sürekli ağlayan bir yaradan akan kanlara ait, hafızalardan asla silinemeyecek derecede ruhla bütünleşmiş hatıralar”ın basit sözcüklerle ifadesidir.
.
.
Film : Nefes : Vatan Sağolsun - 2009
.
Yönetmen : Levent Semerci
Senaryo : Mehmet İlker Altınay, Levent Semerci, Hakan Evrensel
Oyuncular : Mete Horozoğlu - Mete Yüzbaşı, Gökçe Özyol – Savcı, Engin Baykal - Sedat Ünal, Banu Çiçek – Zeynep, Turgay Atalay - Yüzbaşı Habercisi, Okan Avcı - Üsteğmen Habercisi, Barış Bağcı - Barış Üsteğmen, Utku Duman – Utku, Rıza Sönmez - Doktor Kod, Ertunç Atar – Ertunç, İbrahim Aköz – İbo, Muharrem Bayrak – Mami, Doğukan Polat – Doğukan, Özgür Eren Koç – Resul, Cem Bilgin – Cemo, Barış Aydın (2) – Cemil, Koray Kaya – Koray, Göktay Tosun - Göktay Çavuş, Hakan Bulut – Hakan, İlker Kızmaz - İlker Çavuş, Onur Gürsoy – Onur, Doruk Şengezer – Doruk, Akan Atakan – Akan, Soner Caner – Soner, Serkan Altıntaş, Birce Akalay, Mehmet Erbil – Mehmet, Ali Alper Türkan
.
Konu :
“Nefes : Vatan Sağolsun”, 2365 metre yükseklikteki Karabal Jandarma Karakolu'nu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı komutasındaki kırk askerin hikayesidir.
Büyük çaplı bir sınır ötesi operasyonun başlamasıyla, telsiz röle istasyonunun bulunduğu Karabal Jandarma Karakolu'nun önemi daha da artmıştır. Çünkü operasyona katılan birliklerin haberleşmesi artık bu röle istasyonu ile sağlanacaktır. Güneydoğu’da Irak sınırına yakın bir ilçedeki Komando Tugayı'nda görevli Yüzbaşı ve emrindeki askerler, tipi ve karla mücadele ederek iki gün süren intikalin ardından karakola ulaşırlar.
Karakol'da bulunan Jandarma askerleri ile birlikte geçirdikleri günlerde acıyı, sevinci ve hasreti paylaşırlar; son güne kadar karakolu ve telsizi koruma görevlerini yerine getirmek için mücadele ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder