YER ÇEKİMLİ AŞKLAR / KAZANDİBİ TAVUKGÖĞSÜ (1995)


Kitap : Aşk Meleği
Yazar : Zeynep Avcı
Yayınevi : Sel Yayıncılık
Tür : Öykü
Sayfa : 136 sayfa
.
Konu :
Aşk Meleği adı altında yeniden okur karşısına çıkan bu öykülerden bazıları 1986'da (Ahşap Köşkün Hanımefendisi) ve I998'de (Aşk Meleğinin İşleri) kitaplarında boy göstermişlerdi.
.
Aşk Meleğinin İşleri : Bir sahil kasabasının çocuklarıyla bir büyük kent apartmanının yaşlılarına çok farklı öykülerde benzer bir insanlık hâlini yaşatan o meşhur meleğin izini süren öyküler, Zeynep Avcı’nın yazdıkları. Olmayacak anda başlayıp olmayacak anda biten; en beklenmedik “sığınma”larla patlayıp hiç şaşırtıcı olmayan cinayetlerle sönen; kimi zaman iki kuşak atlayıp kimi zaman bir eski kuşak insanının hatıralarına hapsolan; sır olup uçabilen, haber olup mektuplara konabilen şey: Aşk üzerine savrulan büyük laflardan bıkıp da aşktan vazgeçemeyenler için sekiz güzel aşk öyküsü.
Ahşap Köşkün Hanımefendisi başlığı altında toplanan öykülerde, sağlıklı bir yaşam sürmüş, belki pek bir özelliği olmayan, ama bir kuşağın tipik kişilerinden biri olmayı seçmiş bir Hanımefen-di´nin birkaç bellekte kalmış izleri dile getiriliyor. Kitabın öbür öykülerinde ise yazar, yaşamın çeşitli kesitlerine, çeşitli anlarına, çeşitli duygularla dalışlar yapıyor; kimi zaman da korku -belki çoğunlukla da bu duygu- içindeki insanlara yaklaşmaya çalışıyor. Bütün bu öykülerde canlandırılan kişiler, hiç de önemli kişiler değil. Önemli şeyler de yaşamıyorlar. Yine de sıradan gibi görünen bu kişiler, bu yaşanan sıradan olaylar, okuyunca göreceksiniz, sonuçta fantastik duygular yaratıyorlar. Neyse ki insanın çaresizliği bile, yaşamı sıradan hale sokmak için yeterli bir neden değil.
Can Yayınları: -
.
Kitap link : http://www.selyayincilik.com/kitaptanitim.asp?kod=413
.
Film : Yer Çekimli Aşklar – 1995 (5 kısa öykülü film) / Kazandibi Tavukgöğsü
Yönetmen : Atıf Yılmaz
Senaryo : Zeynep Avcı
Oyuncular : Türkan Şoray, Ali Poyrazoğlu, Onur Şenay, Zeynep Cassalini
.
Konu :
Bir kalp krizi sonucu kocasını yitiren Mehpare ile mezar başında karşılaşıp evine pansiyoner olarak aldığı bekâr bir adamın öyküsü.
.
Film IMDB link : http://www.imdb.com/title/tt0468272/
Film Link : http://www.sinemalar.com/film/3901/Yer-cekimli-Asklar/
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/6803/Yer-Cekimli-Asklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder