BABA (1971)

Kitap : Baba
.
Yazar : Bekir Yıldız, Yılmaz Güney
Yayınevi : Güney Yayıncılık
Basım Tarihi : 2005
Sayfa Sayısı : 96
Boyutları : 14x20 cm
.
Konu :
Yılmaz Güney'in 'Baba' filmi 1971 yılının karanlık günlerinde gerçekleşti. Baba, Türk sineması için olduğu kadar Güney'in filmografisinde de önemli yer tutan bir filmdir. Bir yıl kadar seyirci karşısında yer alan bu filmin Adana 4. Altın Koza Film Festivali'nde karşılaştığı çirkin baskılar, yalnız Baba filmine değil, Türkiye'nin kültür yaşamına ve Yılmaz Güney'in kişiliğine yönelmiş saldırı niteliği taşıyordu. Detaylarını bu kitabın 3. bölümünde bulacağınız 'Baba Olayı' ülkemiz kültür tarihine bir utanç belgesi olarak geçecektir. Ancak, inançlarını en küçük faşist baskıyla değiştirenler, sıkıyı görünce kurtuluşu döneklikte bulanlar tarihin çöplüğünü boyladıkları halde, eserleriyle emekçi halkın bilinçlenmesine güç veren bütün kültür emekçileri geçmişte olduğu gibi gelecekte de onurlu yerlerini almaya devam edeceklerdir.
Yılmaz Güney'in Baba filminin senaryosu Bekir Yıldız'ın 'Üç Yoldaş' adlı öyküsünden esinlenilerek yazılmıştı. Yıldız'ın 'Üç Yoldaş'ında yer alan birinci Yoldaş'ın Almanya serüveni, Baba'nın ilk bölümünde yansıtılmıştı. Bu nedenle okurun bir filmin oluşmasında etkinliği olan öğeleri daha iyi kavraması için kitabı Yılmaz Güney'in senaryosu ve Bekir Yıldız'ın öyküsü bütünüyle alınmıştır. Böylece okur, filmle ya da filmin ana senaryosu ile esinlenilen öyküyü rahatlıkla karşılaştırma olanağını bulabilecektir.
.
Kitap : Sahipsizler (Üç Yoldaş)
.
Yazar : Bekir Yıldız
Yayınevi : İskele Yayıncılık
Basım Tarihi : 2006
Sayfa Sayısı : 88
.
Konu :
Bekir Yıldız’ın dördüncü öykü kitabı olan “Sahipsizler” ilk baskısını 1971 yılında Cem Yayınları arasında yapar. Kitapta “Sahipsizler”, “Bedrana”, “Hatice 1962”, “Üç Yoldaş”, “Obaların Yasası”, “Bahtiyar Amele” ve “Motorize Köleler” olmak üzere yedi öykü bulunmaktadır.
Kitaptaki “Sahipsizler”, “Hatice 1962” ve “Motorize Köleler” adlı öykülerin konusu Almanya’da geçer. Bu öykülerde Almanya’ya göç eden Anadolu insanının değişik bir toplum içinde sert ve acımasız kurallara ayak uydurmaya çalışması anlatılır. “Bedrana” ve “Obaların Yasası” adlı öykülerde, feodal ve ilkel bir ortamda törelerin gereğini yerine getirmekten başka çareleri olmayan insanların yaşamı anlatılır. “Üç Yoldaş”ta işsizlik nedeniyle Almanya’ya gitmeye çalışan üç kişinin yaşamlarına; “Bahtiyar Amele”de ise kentteki köylünün yaşadığı sıkıntılara değinilir. (Sevgil Baskak, Yüksek Lisans Tezi)
.
Kitap link : http://www.iskeleyayincilik.com/bekiryildiz.htm
.
Film : Baba - 1971
.
Yönetmen : Yılmaz Güney
Senaryo : Yılmaz Güney
Oyuncular : Yılmaz Güney – Cemal, Müşerref Tezcan – Nil, Kuzey Vargın – Koray, Yıldırım Önal - Refik Kemal Bey, Ender Sonku, Nedret Güvenç – Anne, Yeşim Tan – Yeşim, Aytaç Arman – Ali, Feridun Çölgeçen – Mahkum, Mehmet Büyükgüngör – Mahkum, Faik Coşkun - Faik Baba, Oktay Demiriş - Küçük Oyuncu, Cemal Tezer, Muammer Gözalan - Avukat Remzi, Osman Han – Mahkum, Ahmet Karaca – Mahkum, Ali Seyhan - Bar Sahibi, Mustafa Yavuz – Mustafa, Nimet Tezel - Cemal'in Annesi, Güven Şengil – Mahkum, Mehmet Yağmur – Mahkum, Cemal Ezen, Hikmet Taşdemir, Tuncer Necmioğlu – Sabri, Süheyl Eğriboz – Haydar, Arap Celal – Mahkum, Reşit Çildam, Ahmet Turgutlu, Giray Alpan, Silvana Panpani – Öğretmen, Nizam Ergüden – Mahkum, Nermin Özses, Abdi Algül - Baş Gardiyan, Mehmet Ali Güngör – Kabadayı, Kenan Karagöz – Mahkum, Dündar Aydınlı – Koray, Saliha Demiriş - Küçük Oyuncu, Emire Erhan - Mahalleli
.
Konu:
İş bulma kurumunun sağlık muayenesinde dişlerinin eksik çıkması nedeniyle Almanya’ya işçi olarak gidemeyip, ailesinin geçimi için başkasının cinayetini üzerine alan kayıkçı Cemalin dramı. Cemal hapisten çıktıktan sonra kızını randevuevinde, oğlunu da kumarhanede bulur. Bildik kalıpları içeren bir yapısı olmasına karşılık melodram sinemasında anlatım ustalığıyla yenilikçi bir aşama. Uzun soluklu bir “nehir film” denemesi. Büyük iş yapıp ve seyircinin alkış tuttuğu Baba” nın defalarca yenisi çekilmesine karşılık ilkinin düzeyine varamaz.
(Agah Özgüçün 100 Filmde Türk Sineması Kitabından)
.
Film IMDB link : http://www.imdb.com/title/tt0069752/
Film Link : http://www.sinemalar.com/film/8416/Baba/
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/1004/Baba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder