KIRIK HAYATLAR (1965/1985)

Kitap : Kırık Hayatlar
.
Yazar : Halid Ziya Uşaklıgil
Yayınevi : Özgür Yayınları
Sayfa Sayısı : 416
Boyutları : 14x20 cm
.
Konu :
Kırık Hayatlar' da, yazarın, aile kurumunun kutsallığı, yalnızlığın yıpratan acısı karşısındaki alternatif duruşu, evlenme yöntemleri, gelenekler, eş seçiminde aile baskısı, komşuluk ilişkileri vb. konulardaki dikkatlerini görmek mümkündür. İç içe geçmiş çeşitli yaşam hikayelerinin verilişindeki okuru yormayan düzen, eseri başarılı kılmaktadır. Roman hem tutku, acı, nefret vb. bireysel duyguları, hem de toplumsal bir kurum olan aileyi ve toplum yaşamındaki aksaklıkları sorgulayan bir eserdir..
Kitaptaki olaylar Osmanlı’nın son döneminde geçmektedir.Osmanlı’nın son döneminde Türk halkında batıya karşı körü körüne bir özenti oluşur.Batıdan alınması gereken teknoloji, ilim, bilim değilde; bizim yaşantımıza ters düşen kültürü taklit edilir.Özellikle İstanbul’da zengin diye nitelendirilen ve kendilerini halkdan daha üstün gören bir gurup, kendilerine batıda yapılan çılgın eğlenceleri örnek alıp, hemen her yerde görgüsüzce eğlenmeye çalışıyorlardı.Bu durum özellikle Türk aile yapısına aykırıydı ve bunun sonucu olarak bu tabakada aile bağları iyice zayıflamış hatta kopmuştu.Çirkeflik başını almış gidiyordu. Eşler birbirine sadık kalmıyor, hatta eşini aldatmak, ailesine bağlı kalmamak bir başarı olarak görülüyordu.Kitap o günün bu acı tablosunu çok güzel bir şekilde anlatıyor.
.
Kitap link : http://www.ozguryayinlari.com/te_show.asp?id=358
.
Film : Kırık Hayatlar - 1965
.
Yönetmen : Halit Refiğ
Senaryo : Halit Refiğ
Oyuncular : Belgin Doruk – Perihan, Cüneyt Arkın - Ömer Behiç, Nebahat Çehre – Gülşen, Birsen Menekşeli – Şükriye, Devlet Devrim – Berna, Önder Somer – Bekir, Meral Sayın – Ferruh, Hulusi Kentmen – Dede, Memduh Ün – Talat, Handan Adalı – Sahire, Nurlan San – Müjgan, Esin Gülsoy, Nezihe Güler - Perihan'ın Annesi, Selahattin İçsel – Doktor, Nevzat Okçugil - Madam Marika, Rukiye Göreç, Tünay Süer, Biriz Arcan, Nilüfer Uygur, Atıf Tuna, Yunus Yılmaz - Komiser
.
Film IMDB link : http://www.imdb.com/title/tt0295370/
Film Link : http://www.sinemalar.com/film/13901/Kirik-Hayatlar/
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/4634/Kirik-Hayatlar
.
Film : Kırık Hayatlar - 1985
.
Yönetmen : Emin Gerçeker
Oyuncular : Ahmet Levendoğlu, Arsen Gürzap, Alev Sezer, Güler Ökten, Gül Erda, Sema Çeyrekbaşı, Fatoş Sezer
.
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/20506/Kirik-Hayatlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder