BİR TREN YOLCULUĞU (1988)

Kitap : Hikayeler – Yaz Yağmuru (Bir Tren Yolculuğu)
.
Yazar : Ahmet Hamdi Tanpınar
Yayınevi : Dergah Yayınları
Basım Tarihi : Aralık 2002
Sayfa Sayısı : 328
Boyutları : 13,5x19,5 cm
.
Konu :
Tanpınar'ın iki hikâye kitabı yayımlanmıştır: Yaz Yağmuru ve Abdullah Efendi'nin Rüyaları. Bu iki kitabın dışında kitaplarına girmemiş fakat yayımlanmış hikâyeleri de vardır. Bu kitap yazarın bütün hikâyelerini bir araya getirmektedir.

Yaz Yağmuru'ndaki hikâyeler: Yaz Yağmuru, Teslim, Acıbadem'deki Köşk, Rüyalar, Adem'le Havva, Bir Tren Yolculuğu, Yaz Gecesi.

Abdullah Efendi'nin Rüyaları'ndaki hikâyeler: Geçmiş Zaman Elbiseleri, Bir Yol, Erzurumlu Tahsin, Evin Sahibi.

Kitaplaşmamış hikâyeler: Fal, Emirgân'da Akşam Saati.

Bir Tren Yolculuğu adlı hikayede, hayatını tiyatroya adayan genç kızın peşinde hep çocukluk korkuları vardır. Küçüklüğünde üvey annesinin bir yere saklanıp aniden ortaya çıkıp bağırarak korkuttuğu kahramanımız büyüyünce tiyatroda başarısız olur.
.
.
Film : Bir Tren Yolculuğu - 1988
.
Yönetmen : Tunca Yönder
Senaryo : Mehmet Atak, Bilgesu Erenus
Oyuncular : Ali Uyandıran - I. Tüccar, Mehmet Atak - Nazım Öğretmen, Yeşim Tozan, Hülya Karakaş, Kutay Köktürk - II. Tüccar, Arif Akkaya, Seray Gözler Yeniay – Zeynep, Mücap Ofluoğlu - Mehmet Muhittin, Gülsen Tuncer – Nadide, Zafer Ergin – Subay, Süer İzat – Memur, Altuğ Yücel, Kemal Bekir - Ahmet Hamdi Tanpınar, Yeliz Tozan, Ertuğrul İlgin – Baron, Selen Şenbay – Jön, Binnaz Gürses Ergin, Kemal İnci – Kaymakam, Suna Selen - Kaymakam'ın Eşi, Eftal Gülbudak - Zeynep'in Abisi, Turgut Arseven - Zeynep'in Kocası, Ayten Uncuoğlu, Özgün Taşdemir, Hamdiye Turhan, Ali Aytuğ, İdil Çavuş, Figen Arık, Mehtap Anıl, Özer Kızıltan, Mehmet Yılanlı, Sevim Bozkurt, Tunca Yönder – Müftü, İbrahim Karamemet, Yeşim Tozan
.
Konu :
Yağmurlu gecede yol alan trende, bir yazar seyahat etmektedir. Tren, Fevzipaşa İstasyonu`na geldiğinde Anadolu turnesine çıkmış bir tiyatro kumpanyası trene binmek ister. Ancak grubun binmesi bazı işlemlerin tamamlanmasına bağlıdır. Tiyatronun baş aktristi Zeynep`in ölümü ile ilgili olan işlemlerin tamamlanıp yolcuların binmesiyle tren hareket eder. Tiyatronun sahibi aktör, yazarla aynı kompartımanda seyahat etmektedir. Yazar, daha önceden seyredip tanıdığı Zeynep`in ölümüyle ilgilenmiştir. Böylece aktör geriye dönüşlerle Zeynep`in hayatını, tiyatro yaşantısını ve trajik sonu anlatır. Yazar, aktörün anlattıklarından çok etkilenmiş ve derin bir düşünceye dalmıştır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder