GÜNEŞE KÖPRÜ (1986)

Kitap : Göl İnsanları
.
Yazar : Kemal Tahir
Yayınevi : İthaki Yayınları
Basım Tarihi : 2006
Sayfa Sayısı : 353
Boyutları : 14x20 cm
.
Konu :
İlk dört öykü konularını romanlarında da yer alan Çankırı ve dolaylarından alır. Yazar bu öykülerinde Kara deniz’ den Terkos Gölü ne eşeklerle çakıl taşıyan köylülerin yaşayışlarını verirken köyünden, tarlasından koparak çeşitli yörelerden İstanbul ‘a çalışmak için gelen ırgatların içinde bulundukları koşullarda ezilişleri, bu ezilişin yarattığı psikolojik durum, ırgat-ağa ilişkileri, sevdiği kızla evlene bilmek için kız kaçırma ve sonuçları, köy delikanlılarının evlenmek için çektikleri sıkıntı gibi sorunlara değinir.
Sonradan eklenen dört öyküsünde konuların değiştiğini görürüz. Bu öykülerden biri Binbir Gece masallarına halk öykülerine aktarma biçiminde yazılmıştır. Öykünün birinde baraj açma birinde kaçakçılık, birinde bir vapur yükü ot yüzünden çekilen sıkıntılar ve çevrilen dolaplar, birinde de başkaldıran bazı kişilerin yerlerinden sürülmeleri verilmiştir. Bir öyküsünde ise çok daha değişik bir konu işlenmiştir. Yazar Çorumlu Uzun İmam’ dan dinlediği onun hak yolunda erdiği mertebelerin ve Sultan Hamid’ in fermanlı hocası oluşunun öyküsünü okuyuculara aktarır.
.
Film : Güneşe Köprü - 1986
.
Yönetmen : Erdoğan Tokatlı
Senaryo : Safa Önal, Erdoğan Tokatlı
Oyuncular : Güzin Doğan – Ceylan, Halil Ergün - Hamdi Çavuş, Kadir İnanır – Musa, Kuzey Vargın - Tayfur Kaptan, Menderes Samancılar – Recep, Ümit Yesin – Mahmut, Gökhan Mete – İbrahim, Gül Yalaz – Sıdıka, Ali Tutal – Mustafa, Savaş Yurttaş - Ahmet
.
Konu :
Pamuk tarlasına su verilince, mahsulü ziyan olan Musa borcunu ödeyemez. Tarlasını tefeciden kurtarabilmek için tek çaresi vardır; Kaptan Tayfur' un kum ocağında çalışmak. Hanımını kasabada bırakır, kendisi gibi hayatları acı dolu bir grup işçiyle beraber çalışmaya başlar.
.
Film Link : http://www.sinemalar.com/film/7424/Gunese-Kopru/
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/3595/Gunese-Kopru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder