SİNEMA BİR MUCİZEDİR / BÜYÜLÜ FENER (2005)

Kitap : Alleben Öyküleri
.
Yazar : Ülkü Tamer
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı : 58
Boyutları : 13,5x21 cm
.
Konu :
Ülkü Tamer'den başka öykülere benzemeyen sıcak, yoğun, okuduğunuza değecek dört ilginç öykü sunuluyor bu son kitabında: Sitti Zeynep, Çete İsmail, Şekerci Asım, Macı Hüseyin. Ülkü Tamer çok fazla öykü kaleme almayan bir yazar. Ancak her yazısında çok renkli ve canlı bir Türkçe çıkıyor karşımıza. Öyküler insanlar üzerine kurulmuş ve yazarın doğduğu yer olan Gaziantep'te geçiyor.
Alleben, Gaziantep'in ortasında geçen bir akarsu... Bir bakıma, kentin simgelerinden biri...Ülkü Kentin yaşamı, insanlarının sıcaklığı konusunda renkli çizgiler sunuyor. O dönemin en önemli "eğlence"si sinemaya özel bir ağırlık veriyor.
.
Kitap link : http://www.ykykultur.com.tr/kitap/?id=33
.
.
Film : Sinema Bir Mucizedir / Büyülü Fener - 2005
.
Yönetmen : Tunç Başaran, Memduh Ün
Senaryo : Tunç Başaran, Memduh Ün
Oyuncular : Kadir İnanır - Nakip Ali, Fatma Girik – Sacide, Batuhan Levent – Ümit, Cemre Duru –Gülümser, Eser Ali Yıldırım – Niyazi, Gülsen Tuncer – Fitnat, Günay Girik – Gazel, Sedat Mert – Zühtü, Memduh Ün – Doktor, Şebnem Mazak – Handan, Muhittin Korkmaz – Akif, Halil İbrahim Kuzucu – Mehmet, Rüyam Olunçay - Ümit in annesi, Nuran Paro - Sitti Nine, Nazan Ayas – Şayeste, İskender Bağcılar - Gazete patronu, Kutay Köktürk – Tahsin, Sevgi Berna Biber – Selvinaz, Aynur Gültekin – Peri, Mimoza Elezi – Afitap, Arif Kilisli – Öğretmen, Bahar Akça – Nermin, Hüseyin Köroğlu – Otello, İlke Akçasoy – Ayla, İskender Altın – Şakir, Abide Savaşçı - Niyazi nin annesi, Önder Keskin – Hamza, Yaşar Uraslı - Adanalı işletmeci, Efe Çadırcıoğlu - Michael Cassio, Gökhan Düzel – Tiyatrocu, Gökhan Çelebi – Tiyatrocu, Murat Kökmen – Tiyatrocu, E. Emel Balcı – Tiyatrocu, Hüseyin Ünlü - Şoför Salih
.
Konu:
Ülkü Tamer’in hikayelerinin derlenmesiyle oluşturulan film 1950 yazının Antep’inde, on bir yaşında sinema âşığı bir çocuğun bir sinema sahibi ile olan dostluğu çerçevesinde, Antepliler’in sinema sevgisini, bu sevginin onların hayatındaki yansımalarını ve yeni iktidara gelmiş Demokrat Parti’nin hayatlarında yarattığı değişimi anlatıyor. Yoksul Antepliler için hayat gizemden, büyüden, heyecandan, ihtişamdan, ince duygulardan uzaktır. Onların hayatlarında tek bir mucize vardır: Sinema. Antep’teki en büyük sinema salonunun sahibi Macı Hüseyin’dir. Macı lakabını hacı olduğu halde sinemacılıktan vazgeçmediği için almıştır. Elli beş yaşlarında, neşeli ama çabuk sinirlenen bir adamdır. İstiklâl gazisidir. Antepliler bazen onun davranışlarını garipserler ama yine de herkes sever onu. Macı Hüseyin’i en çok Ümit sever. Ümit onbir yaşındadır, hayatı Macı Hüseyin’in sinemasındaki hafiyeler, kovboylar, vampirler, korsanlar ve olağanüstü kahramanlarla renklenmektedir. Ümit’in delice sevdiği tek şey sinema değildir; komşu kızı Gülümser’e (17) çocukça duygularla da olsa sırılsıklam âşıktır ayrıca.
.
Film IMDB link : http://www.imdb.com/title/tt0933390/
Film Link : http://www.sinemalar.com/film/2720/Sinema-Bir-Mucizedir/
Film Link : http://www.sinematurk.com/film_genel/8996/Sinema-Bir-Mucizedir--Buyulu-Fener

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder