Bekçi (1986)

Kitap : Murtaza
.
Yazar : Orhan Kemal
Yayınevi : Everest Yayınları
Basım Tarihi : 2009
Sayfa Sayısı : 360
Boyutları : 20x14 cm
.
Konu : 
İnsanı en derininden kavrayarak anlatan kalemlerin başında gelen Orhan Kemal, ölümsüz karakteri Murtaza ile Türk edebiyatına asla silinemeyecek biçimde damgasını vurmuştur. Yazıldığı günden beri defalarca filmlere, oyunlara konu olan bu karakter, insanın en çapraşık durumlarından birini kara mizahla yüklü bir dille anlatır. Otorite ile doğru kavramı arasında sıkışıp kalan, doğruculuğundan ödün vermemek için çabaladıkça daha çözümsüz durumlara düşen, bu arada gittikçe insanı anlamaktan uzaklaşıp salt ilkelerini savunan bireyin başına gelenlerin acıklı bir güldürüsüdür Murtaza'nın öyküsü. Türk edebiyatının en önemli klasiklerinden biri olan Murtaza, her okurun mutlaka okuması gereken bir kitap.
.
.
Film : Bekçi - 1986
.
Yönetmen : Ali Özgentürk
Senaryo : Işıl Özgentürk
.
Oyuncular : Müjdat Gezen - Bekçi Murtaza, Güler Ökten, Halil Ergün, Macit Koper, İhsan Yüce, Orhan Çağman - İbrahim Usta, Ferda Ferdağ, Nurettin Şen, Neslihan Acar, Menderes Samancılar, Halil Ökten, Reha Bilgen, Damla Coşkuner, Selahattin Fırat, Ajlan Atlı, Saim Yavuz, Ajlan Aktuğ
.
Konu :
Balkan savaşının kahramanlarından Kolağası Hasan Bey’in torunu olan Murtaza, yaşamını bir fabrikada bekçilik yaparak kazanır. İşine bağlıdır. Ancak despotça ve acımasız bir baskı biçimiyle fabrika işçilerini yıldırmaktadır. Herkesin alay konusu olduğu bu  ‘vazife tutkusu’  Bekçi Murtaza’yı giderek hasta ve çekilmez bir hale getirirken çevresinden koparacaktır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder