Cumbadan Rumbaya (1960)

Kitap : Cumbadan Rumbaya
.
Yazar : Peyami Safa (Server Bedi)
Yayınevi : Ötüken Neşriyat
Basım Tarihi : 1998
Sayfa Sayısı : 414
Boyutları : 19,5x12 cm
.
Konu : 
Önü alınamayan bir yabancılaşmaya direnen geleneğin kenar mahalle insanları, özellikle Karagümrüklü Cemile üzerindeki tezahürü keyifli bir üslupla anlatılmıştır.
Kitap, Cemile adındaki genç ve güzel bir kızın, kötü yaşamından, bir anda Tahsin adındaki zengin bir adama rastlayarak kurtuluşunu ve birbiri ardına gelişen ilginç olayları konu almıştır.
.
. 
Film : Cumbadan Rumbaya - 1960
.
Yönetmen : Turgut Demirağ
Senaryo : Turgut Demirağ
.
Oyuncular : Çolpan İlhan - Karagümrüklü Deli Cemile, Efgan Efekan – Selim, Vahi Öz – Tahsin, Kadriye Tuna - Cemile'nin Annesi, Mürüvvet Sim – Şahinde, Semra Atılay – Şarkıcı, Emel Yıldız – Nahide, Mualla Sürer – Memnune, Jale Öz - Komşu, Memnune'nin Gelini, Adile Naşit – Madam, Ziya Keskiner, Müşerref Çapın – Prenses, Renan Fosforoğlu – Hulki, Sadri Alışık - Sunucu
.
Konu :
Cemile, annesi ve dul ablası ile Karagümrük’te, babadan kalma eski  evlerinde yaşamaktadır. Tek düşüncesi bu evden ve bu semtten kurtulmak, Nişantaşı’nda bir apartman katında oturup zengin bir koca bulmaktır. Bu düşüncesini gerçekleştirmek  ve sigortalı  evlerini yakmak için, evlerinde kiracı olarak oturan üniversite öğrencisi Selim’den yardım ister. Belediye otobüsünde bir kavga sonucu tanıştığı  Kayseri’li iş adamı Tahsin, Cemile’ye hayallerini gerçekleştirmeye talip olur. Tahsin,  Cemile’ye Taksim’de güzel bir kat tutar. Annesi ve ablası ile oturmaya başlarlar.  Cemile, deli dolu dürüst bir kızdır. Tahsin, eve misafir gibi gidip gelmeye başlar, yavaş yavaş başlangıçtaki niyeti değişir. Cemile’yi, ölen kızının yerine koymuştur. Diğer taraftan Cemile, Selim’e aşık olmuş, ondan başka kimse ile evlenmek istememektedir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder