Asiye Nasıl Kurtulur (1973/1986)

Kitap : Asiye Nasıl Kurtulur (Oyun)
.
Yazar : Vasıf Öngören
Yayınevi : Mitos Boyut Yayınları
Basım Tarihi : 1991
Sayfa Sayısı : 290
Boyutları : 19,5x11,5 cm
İçindekiler:  Almanya Defteri, Asiye Nasıl Kurtulur, Oyun Nasıl Oynanmalı, Zengin Mutfağı
.
Konu : Türk tiyatrosunda içerik ve biçim açısından yeni bir seçenek sunan bu başyapıt, tiyatro tarihimizin en ön sırasında yer alıyor. Yazar, "yadırgatmalar" yoluyla, tartışmalı yeni bir oyun düzeni ile herkese tanıdık gelen canlı ve sıcak yaşantılardan yola çıkarak, izleyiciyi yeni bir "bilinç" düzeyine ulaştırmayı başarır. Oyun, gecekonduda yaşama savaşı veren Asiye ile annesinin bu ortamdan kurtulmak için verdikleri mücadeleyi, oyunsu niteliği, içerdiği ironi ve gülmece ögeleri ile anlatır. Yazar, Brecht tiyatrosunu da inceleme olanağı bulduğu epik tiyatro anlayışını bu oyununda çok başarılı bir biçimde kullanarak, bu akımın tiyatro edebiyatımızda kullanma yolunu açmıştır. İlk oynadığında, Zeliha Berksoy’un etkili Asiye tiplemesi, oyunun kitlelere hızla ulaşmasında önemli bir rol oynamış ve bu sahneleme büyük ilgi görmüş, oyun ve Zeliha Berksoy birçok ödül almıştı.
.
.
Film : Asiye Nasıl Kurtulur – 1973
.
Yönetmen : Nejat Saydam
Senaryo : Safa Önal
.
Oyuncular : Türkan Şoray – Asiye, Orçun Sonat – Turgut, Şükriye Atav – Zehra, Ali Şen – Sami, Ahmet Arkan - Osman'ın Oğlu, Nazan Adalı - Turgut'un Eşi, Hikmet Taşdemir - Kara Mustafa, Handan Adalı - Semiye Gümüşçü, Muazzez Erdiken – Sabahat, Arap Celal, Nedret Ener, Sedat Demir – Rıfkı, İsmail Varol – Patron, Yılmaz Gruda – Haydar, Ahmet Turgutlu – Osman, Müşerref Çapın - Osman'ın Eşi, Muammer Gözalan – Komiser, Muazzez Doğan – Müdire, Ahmet Açan - Sami'nin Arkadaşı, Feridun Çölgeçen – Emlakçı, Nejat Saydam - Ev Sahibi, Sabahat İzgü - Hayat Kadını, Erdoğan Seren - Besim Usta, Hüseyin Kutman – Müdür, Ali Seyhan – Büfeci, Refik Üfler – Polis, Celal Yonat – Mahkum, Hüseyin Salıcı - Cezaevi Müdürü, Ekrem Dümer – Gazeteci, Faik Coşkun – Doktor, Zeki Sezer - Polis
.
Konu :
Toplumumuzdaki sayısız Asiyelerden birinin çöküş hikayesi...Öğretmen olacakken bir hayat kadını olmaya itilen,aşağılan,her zaman bir çıkış,kurtuluş yolu Asiyenin öyküsü...
.
.
Film : Asiye Nasıl Kurtulur – 1986
.
Yönetmen : Atıf Yılmaz
Senaryo : Nuran Oktar, Barış Pirhasan, Atıf Yılmaz
.
Oyuncular : Müjde Ar – Asiye, Ali Poyrazoğlu – Selahattin, Hümeyra Akbay – Zehra, Nuran Oktar, Güler Ökten, Yaman Okay, Ali Yalaz, Yavuzer Çetinkaya, Füsun Demirel, Defne Halman, Ali Yaylı - Asiye'nin Nişanlısı, Tayfun Çorağan, Güzin Çorağan, Fatoş Sezer - inci-genelev çalışanı, Mehmet Akan - Fabrika Sahibi, Savaş Yurttaş, Tuncay Akça, Ahu Usta, Binnaz Gürses Ergin, Yasemin Alkaya, Taner Barlas, Nazım Yılmaz - Fuhuşla Mücadele Der. Gnl. Bşk. Koruması, Dursun Ali Sarıoğlu – Bakkal, Muhlis Asan, Kaya Yüce – Danscı, Melih Çardak, Oktay Sözbir, Feryal Gürpınar, Ayfer Eren, Tuncay Halıcıoğlu, Nihat Oktay – Danscı, Eftal Gürbudak – Danscı, Reha Pir – Danscı, Yaşar Eyüboğlu.
Konu :
Komisyoncusunun gönderdiği Nazlı, bir sabah kiralık ev ararken Selahattin’le karşılaşır. Selahattin, fuhuş yuvasının yöneticilerinden, kulağı küpeli efemine tipli bir gençtir. Düşmüş yada düşürülmüş Asiye ve Asiyelerin öyküsü... Asiye ve Asiyeler düzenin bu değerlerine yenik düşüp kaybolup gidiyorlar.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder