Kar Beyaz (2010)

Kitap : Yeni Dünya (Ayran Hikayesi)
Yazar : Sabahattin Ali
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Basım Tarihi : 2011
Sayfa Sayısı : 124
Boyutları : 13,5x21cm
.
.
Konu : 
Babasız Hasan annesi ve iki küçük kardeşiyle bir toprak damda oturur. Annesi” başka köylerde, el yanında” çalışmaya gider, iki üç günde bir ancak döner. Hasan köye iki saat uzaklıkta bulunan istasyona ayran götürür. Tren yolcularına satarak kazandığı birkaç kuruşla kardeşlerine ekmek alır. Gene bir kış günü istasyona gider, akşama kadar bekler, satamadan geri dönmek zorunda kalır. Karanlık basmıştır, müthiş bir rüzgâr ve kar vardır. Uzaktan kurtların uluyuşunu duyar. Korkudan, açlıktan ve yorgunluktan yere yığılıverir: “Küçük Hasan dizlerinin artık kendini taşıyamayacağını hissetti.Korku her tarafını bağlamıştı. Çıplak ayaklarının cıvık çamura her batışında çıkardığı ezik ses, sırtına bir kamçı gibi iniyor ve korkusunu birkaç misli arttırıyordu. Boğazına bir şeyler tıkanmıştı. Çatlak elleriyle gözlerini silerek ileri bakmak isterken dizlerinin üstüne yuvarlandı.”

“Ayran” yoksul, topraksız, desteksiz köy insanlarının yalnızlığını, mutsuzluğunu, çaresizliğini belirtir. Yaşamak için doğayla yaptıkları çetin kavgayı gösterir. “Ayran” insanı acımaya olduğu kadar, düşünmeye de iteleyen sarsıcı, uyandırıcı bir hikâyedir.
.
Film : Kar Beyaz (2010)
.
Yönetmen : Selim Güneş
Senaryo : Selim Güneş
.
Oyuncular: Hakan Korkmaz – Hasan, Sinem İslamoğlu – Anne, Gürsan Piri  Onurlu - Baba Halil, Kaya Akkaya – Yolcu, Ziver Armağan Açıl – Recep, Ruhan Odabaş - Kadir Dede, Sinan Koçal
.
Konu :
On yaşındaki Hasan, iki kardeşiyle yaşam mücadelesi vermektedir. Babası hapiste, annesi şehirde bakıcılık yapmaktadır. Hasan, yaptığı ayranı şoförlere satarak geçinmektedir. Hasan o gün ayran satamaz, evin yolunu tutar. Kurt seslerini duyunca paniğe kapılır, çamura düşer. Annesi ani bir kararla evine dönmeye karar verir. Durakta Hasan ı sorar ve karlar içindeki oğluna ulaşır.
.


idefix Satış Ortağı



1 yorum:

  1. Filmi İstanbul Film Festivali'nde izlememeiş, çok üzülmüştüm. Bu öyküyü okuduğumda çok etkilenmiştim, sadece sonunun hüzünlü olması değil, farklı bir şeyler vardı öyküde. Umarım en yakın zamanda izleyebilirim bu filmi. Çok merak ediyorum çünkü. Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil