Kan (1985)

Kitap : Acı Duman (Kanın Masalı hikayesi)
.
Yazar : Osman Şahin
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2007
Sayfa Sayısı : 232
Boyutları : 19,5x12,5 cm
.
Konu : Kazo ile karısı Besra, kan davalısı Battal’ın korkusundan ıssız bir kulubeye sığınmışlardır. Korkuyla, Battal’ın saldıracağı anı beklemekte ve hazırlanmaktalar.
.
.
.
.
Film : Kan – 1985
.
Yönetmen : Şerif Gören
Senaryo : Şerif Gören, Osman Şahin
.
Oyuncular : Tarık Akan - Haydar Ali, Serpil Çakmaklı – Besra, Hakan Balamir – Battal, Alev Sayın, Necmettin Çobanoğlu, Filiz Küçüktepe, Osman Ateş, Muazzez Kurdoğlu, Ferhat Ünal, Ahmet Hikmet, Hikmet Taşdemir, Mustafa Yavuz, Ömer Lütfi Gökşen
.
Konu :
Kan davası bir at kuyruğunun kesilmesiyle başlar. Seyit Ağa, davetsiz olarak geldiği düğünde atının kuyruğunun kesilmiş olduğunu görünce çılgına döner. Çünkü, Doğu Anadolu'nun namus anlayışına göre "altın kuyruğuna, erkeğin bıyığına, kadının saçına" dokunulmaz. Dokunulursa sonuç ölümdür. İşte bir ruh hastası olan Seyit Ağa, düğün sahibi Mahmut Ağa'yı gözünü kırpmadan vurup öldürür. Böylece aşiretler arasından ölümler birbirini kovalar. Bu arada Seyit Ağa da öldürülür. Bu kez kan davasına ağa oğulları sürdürür. Seyit Ağa'nın oğlu Haydar Ali karısı Besra ile kaçıp dağlara çıkar. Ölüm korkusuyla bir mağarada gizlenirler. Çünkü Mahmut Ağa'nın iz süren oğlu Battal, babasının intikamını almak için peşlerine düşmüştür. Haydar Ali, elinde silah, gece gündüz uyumadan bekler. Bu ölüm bekleyişi içinde birgün mağara kavuğunda bir kefene sarılı bir kalıp sabun bulurlar. Bu bir ölüm işaretidir... Bir süre sonra Haydar Ali paniğe kapılıp kaçarken, Battal onu yakalayıp öldürür. Ama bu bir son değildir. Çünkü kan davası kaçınılmaz biçimde, sıra kime gelmişse bu kara yazgıya boyun eğecektir. Sıra şimdi de Battal'dadır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder