Birleşen Yollar (1970)


Kitap : Huzur Sokağı
Yazar : Şule Yüksel Şenler
Yayınevi : Timaş Yayınları
Basım Tarihi : 2011
Sayfa Sayısı : 608
Boyutları : 11x17cm
.
.
Konu : 

Romanda müslümanlığı kendisine yol edinmiş bir adam ile dini islam ama müslümanlıkla hiçbir ilgisi olmayan bir kızın âşkını anlatıyor. İstanbul'un kenar semtlerinden birinde kırık dökük, irili ufaklı ahşap evlerin sıralandığı dar ve küçük bir sokakta başlamıştı her şey.

Eski zamanlarda İstanbul’un batılılaşma, modernleşme sevdasından kurtulmuş küçük bir sokak varmış. Bu sokağın erkeklerinin hepsi cemaatten, kadınlarının hepsi ise başı kapalı, dinine düşkün insanlarmış. Bu sokakta üniversite öğrencisi Bilal (dizide karakteri Kutsi canlandırıyor) adında bir genç annesiyle birlikte yaşamaktadır. Bilal mahallenin gururudur. Kimya mühendisliği okumaktadır. Eğitiminin yanında çok terbiyeli ve ahlâklı bir gençtir.

Feyza onu kendine aşık edip dininden döndürmek için büyük çabalar sarfeder. Bilal bir yandan onu severken bir yandan da dinine olan bağlılığıyla Feyza’dan uzaklaşmaya çalışır. Bir başkasıyla, kendi gibi dinine düşkün birisiyle evlenir. Feyza buna çok üzülür. Dadısının da yardımıyla yavaş yavaş İslamı anlamaya başlar. Bir süre sonra tamamen bir islam hanımefendisi olmuştur. İçkici ve zengin kocasından ayrılır. Kızı Hilal’i İslami şartlara çok uygun bir kız olarak yetiştirir. Yıllar sonra Allah, Feyza ve Bilal’i yeniden karşılaştırır. Bu sefer çocukları birbirini sevmektedir. 
.
Film : Birleşen Yollar (1970)
.
Yönetmen : Yücel Çakmaklı
Senaryo : Yücel Çakmaklı, Bülent Oran
.
Oyuncular : Türkan Şoray – Feyza, İzzet Günay – Bilal, Salih Güney – Kemal, Semih Sergen – Selim, Nubar Terziyan – Doktor, Funda Postacı – Elif, Serpil Gül – Şükran, Aynur Aydan – Leyla, Handan Adalı - Feyza nın Annesi, Muammer  Gözalan - Feyzanın Babası, Şaziye Moral – Dadı, Murat Tok - Hayri Dede, Remziye Fırtına, Mustafa Yavuz – Davetli, Faik Coşkun – İhsan, Ali Demir – Doktor, Nermin Özses – Güllü, Memduh Ünsal – Murat, Hikmet Gül, Mahmure Handan - Bilal in Annesi, İbrahim Kurt – Ahmet, Erdoğan Seren
.
Konu :
Şımarık ve zengin bir genç kızın, imanlı bir gençle alay etmek için giriştiği gönül oyunu sonunda genç kadının islamın nuru ile ışımasına varıyor.
.

2 yorum:

  1. Orta birinci sınıftayken muhafazakar bir aileye mensup olan sıra arkadaşım - ki zaten en yakın arkadaşımdı o dönem - vermişti bu kitabı okumam için...edebi olarak değerini şu anda hiçbir şekilde hatırlayamıyorum muhtemelen çok da başarılı değildi ama beni bir hayli etkilemişti, namaz falan kılmaya başlamıştım o dönem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benide etkiledi sonunda agladigimi hatirliyorum . edebi olarak nasil bir fikrim yok ama icinde mesajlar tasiyor. bu mesajlarcok guzel islenmis bazi kitaplar gibi fazla ogutcu degil ve mesaj verirken konudan sapmiyor ama filmini sahsen ben begenmedim. kitabi kadar guzel degil

      Sil