Düş, Gerçek, Bir de Sinema (1995)

Kitap : Olağan İşler
Yazar : Reşat Nuri Güntekin
Yayınevi : İnkilap Kitabevi
Basım Tarihi : 1990
Sayfa Sayısı : 176
Boyutları : 13,5x19,5cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Konu : 
“Bahçeli Lokanta” adlı öyküsü.
25 senedir memurlukla bir adım öteye gidememiş Haydar efendi, düşlediği lokantayı arkadaşlarının yardımıyla açar. Fakat beklediği gibi iş yapmayınca her gün zarar etmeye başlar.  Bir sene sonunda artık lokantayı elden çıkartmadan bu zarardan kurtulamayacağını anlayan Haydar efendi bu sefer de beklediği ilgiyi bulamaz ve dükkanı bir türlü satamaz. Bu arada tütün işçisi Rum Haralambo sayesinde saf bir Arnavut müşteri bulur. Ya da bulduğunu sanar sonradan anlaşıldığı üzere aslında Haralambo tarafından dolandırılmıştır. Arnavut’u da ayarlayarak kendi nişan törenini bedavaya getirmiştir!
.
Kitap : Otlakçı
Yazar : Memduh Şevket Esendal
Yayınevi : Bilgi Yayınevi
Basım Tarihi : 2010
Sayfa Sayısı : 216
Boyutları : 13,3x19,5cm
.
.
Konu : 
“Ev Ona Yakıştı” adlı öyküsü.

“Ev Ona Yakıştı” hikâyesinde, milletin sözüne kanarak, evine gözü gibi bakan kiracısının kıymetini bilmeyen bir ev sahibinin, evini yüksek fiyatla bir başkasına kiralaması, yeni kiracılar evi kısa sürede harabeye çevirince çok pişman olması, evini yarı fiyatına eski kiracısına satması anlatılır.
.
Film : Düş, Gerçek, Bir de Sinema (1995)
.
Yönetmen : Tülay Eratalay
Senaryo : Ayfer Tunç, Aykut Tankuter
.
Oyuncular : Can Kolukısa, Levend Yılmaz, Kenan Bal, Zeliha Güney, Şenay Aksoy, Ali Sürmeli, Ali Uyandıran, Neslihan Perşembe
.
Konu :
Düş,
Reşat Nuri Güntekin'in Bahçeli Lokanta adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Hikaye 1930-40'lı yıllarda geçer. Sade bir hayatı olan bir memura piyangoda büyük ikramiye çıkar. Ailesiyle birlikte hep hayalinde olan bir bahçeli lokanta açmaya kalkışır. Lokanta açılsa da müşteri çekemeyecek ve zarar etmeye başlayacaktır. Lokantayı elden çıkartmaya çalışınca ise dolandırılacak ve elde avuçta olan kazanç da kaybedilecektir. Hikayenin sonunda piyango talihlisi memur, gülen iş arkadaşlarının kahkahaları arasında eski işine başlayacaktır.
Gerçek,
Mahmut Şevket Esendal'ın Ev Ona Yakıştı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Harap ve virane şekilde bir müstakil evi olan ev sahibi boş durmakta olan evini, kirada oturmakta olduğu evi istimlak edilen kiracı tarafından tutulur. Kiracı ve ailesi büyük bir azimle evi yeniden yapar, büyük paralar harcayarak evin çehresini değiştirirler. Kiracı ailenin azmini çekemeyen mahalleli ev sahibini etkileyerek evini çok ucuza kiraya verdiğini söyleyerek zam yapmasını istediğini iletirler. Bunun üzerine kirayı artıramayan kiracı evden çıkartılıp bakımlı ev yüksek kiraya başka bir kiracıya verilir. Yeni kiracı evi çok kötü kullanmaktadır ve kirayı da aksatmaktadır. Mahallelinin yine işine karışmasına kızan ev sahibi, eski kiracısını bularak evi ona çok ucuza satar ve mahallelinin yorumlarından kurtulur.
Bir de Sinema,
Muzaffer Buyrukçu'nun Sinema Düşleri adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Sinema sektörünün içinde olduğu için yaşadığı mahallede gıptayla bakılan ancak gerçekte sadece bir figüran olan aktörün, kendisine olan güvenini kazanması ve hayatına yeni bir aşkın girmesinin öyküsü.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder