Eylül Fırtınası (1999)

Kitap : Gölge Kokusu
Yazar : Habib Bektaş
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2000
Sayfa Sayısı : 375
Boyutları : 13x20cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Konu : 
Gölge Kokusu, 1980 askeri darbesinin hemen ardından, yaşamları kökünden değişen, sağa sola savrulan bir avuç insanın romanı. 1980 askeri darbesi öncesi, Türkiye'de büyük bir toplumsal ve siyasal kargaşanın yaşandığı, bombaların patladığı, ölümlerin olduğu, sokağa çıkmaktan bile korkulduğu günler. Darbe olunca komünist diye kovuşturulduğu için yurt dışında kaçan bir baba, tutuklanan, işkence gören, sonra kocasının yanına, Almanya'ya kaçan bir anne ve dedeyle ninenin yanına bırakılan küçük Metin. Salihli yakınlarında bir kasabada insanların dışladığı bir ailenin üyeleri olarak anne ve babadan uzakta geçirilen günler, büyüklerin acılarına tanık olan Metin'in son derece duyarlı küçük çocuk dünyasına kattığı dedesiyle arasındaki müthiş bağ. Habib Bektaş'ın bu ödüllü romanı, Atıf Yılmaz tarafından Eylül Fırtınası adıyla filme çekildi. (Arka Kapak)
.
Film : Eylül Fırtınası (1999)
.
Yönetmen : Atıf Yılmaz
Senaryo : Gaye Boralıoğlu
.
Oyuncular : Tarık Akan - Hüseyin Efe, Zara – Ayten, Kutay Özcan – Metin, Deniz Türkali - Şerife Teyze, Hazım Körmükçü - Sadık Amca, Oktay Sözbir – Koreli, Meral Çetinkaya – Sultan, Cezmi Baskın – Emin, Yosi Mizrahi – Rasim, Cengiz Tünay – Halil, Mesut Akusta – Kahraman, Nejat İşler - Büyük Metin, Filiz Coşkuner – Cevriye, Zeynep Casalini – Hülya, Tarkan Özdemir - Siyasi Tutuklu, Adnan Aydın - Gölge Adam, Ömer Yılmaz – Süleyman, Ayten Uncuoğlu – Nurten, Yılmaz Tüzün -  Metin, Ozan Uğurlu – Şükrü, Selahattin Duman - Emniyet Amiri, Gaye Boralıoğlu -  Meral, Ercan Durmuş – Uğur, Ceren Sarp – Hatice, Hüseyin Pehlivan - Jandarma Komutanı, Hanife Taşören – Zümrüt, Selim Karadana - Sivil Polis, Ergün Çakın -  Kahveci
.
Konu :
2 Eylül askeri darbesinin ilk günleri... Beş yaşındaki Metin’in (Özcan) annesi Ayten (Zara), cezaevine girer. Bozcaada’da yaşayan dedesi Hüseyin Efe (Akan), küçük Metin’i yanına alır ama yaşıtları onu dışlamaya başlar. Herkes annesine ‘komünist’ demekte, babasının resmi ise adanın her tarafına asılan ‘Arananlar’ listesinde yer almaktadır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder