SUSUZ YAZ (1964/1973)

Kitap : Susuz Yaz
.
Yazarı : Necati Cumalı
Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları
Kategori: Roman
Baskı: 18. baskı
Sayfa: 268
.
Konu:
Anadolu’da hep var olan, yüzyılımızın son çeyreğinde sınırları da aşıp uluslar arası, savaş çıkartacak kadar önemli bir hale gelen su paylaşımıdır. Mevcut suyun
herkese yetmemesi üzerine, tarlasından su çıkan iki kardeş suyu sahiplenir. Çıkan su kavgası kardeşlerden birinin cinayet işlemesiyle sonuçlanır ve diğeri hapse girer. Ceza evine düşen kardeş evlidir ancak gelenek olduğu üzere suçu küçük üstlenir. Bir süre içerdeki kardeşiyle ilgilenen ağabey daha sonra geline göz koyduğu için kardeşinin ölüm haberinin geldiği yalanını bütün köye yayar ve nihayet böylece çaresiz kalan gelinle evlenir. Ancak yıllar sonra ceza evinden beklenmedik şekilde çıkıp gelen küçük kardeş olayları öğrenince kıyamet kopar.
.
Film : Susuz Yaz - 1964
.
Yönetmen : Metin Erksan
Senaryo : Metin Erksan, Kemal Inci, Ismet Soydan
Oyuncular : Ulvi Doğan – Hasan, Erol Tas – Osman, Hülya Koçyigit – Bahar, Alaettin Altiok, Hakki Haktan, Zeki Tüney, Yavuz Yalinkiliç
.
Konu :
Osman ( E.Taş ) kendi arazisinde çıkan su nedeniyle köyülerle çatışma halindedir . Bu su kavgası nedeniyle kardeşi Hasan 'da ( U.Doğan ) hapse düşmüştür . Osman'ın niyeti hem suya hemde yengesi Bahar'a ( H.Koçyiğit ) sahip olmaktır .
.
.
.
.
.

Film : Susuz Yaz - 1973

.

Yönetmen : Yılmaz Duru
Senaryo : Sabahat Duru
Oyuncular : İrfan Atasoy – Osman, Hamiyet Yankı – Bahar, Yılmaz Duru – Hasan, Deniz Erkanat – Asiye, Tuncer Necmioğlu - Veli Sarı, Danyal Topatan – Köylü, Nurhan Nur – Gülsüm, Nizam Ergüden – Köylü, Bilal İnci – Mahkum, Eşref Kolçak –Salih, Lütfü Engin – Köylü, Sırrı Elitaş – Köylü, Kemal Karayiğit
.

Konu :

Aynı adlı öykünün (1960) (Necati Cumalı) (Tekin Yayınevi) (9. Basım–1987) ikinci çevrimi. İlk filmin aksine bu kez Kocabaş kardeşlerin isimleri kitaptaki gibi kullanılmış. Yıl yine 1947, yer Urla’nın Bademler Köyü. Su yöreye yetmiyor. Kaynağı da Hasan ve Osman’ın arazisinde. Ağabey, yaşça büyük olmasını kullanarak, kardeşine her dediğini yaptırıyor. Filmde söylenmiyor ama karısı, 6 ay önce doğum sırasında ölmüş. Ama o zaten artık kadın kızla (kitap ve bir önceki çevrimdeki kadar) ilgili değil. Varsa yoksa “Tüm toprak bizim olacak, bizim.” Suyu da köylülerin çekip gitmeleri için bir silah gibi kullanıyor. İlerde 8 aile toprağını ona satıp gidecektir.

Osman sevdiceği Bahar’ı kaçırıp düğün yapar. 1963’de çok tantanalı bir şekilde kutlanmıştı. Bu kez tek bir köylü bile gelmez.

Mahkeme falan bir sonuç vermiyor. Su yine Hasan’ın ‘tasarrufuna verilir’. En olmaması gereken şey ortaya çıkıyor; Şiddet. Kocabaşların köpeği Arap öldürülür; Zeytinlikleri yakılır. Nihayet bir gece silahlar patlar. Hasan, Sarı Veli’yi gra kurşunu ile öldürülür. Tutuklanırlar. Gra tüfeğini kullananın mahkûm olacağını öğrenince, ‘ağabeyliğini’ kullanıp kardeşini onun yerine hapis yatmaya ikna ediyor.

Bu arada Bahar’ın bir kızı (öyküde oğlu) olur. Adı, Osman’ın yatacağı 9 yıla (bir önceki çevrimde 8’di) çok uygun; Hasret.

Günler aylar sonra gazetedeki ‘Denizli Cezaevinde Osman isimli bir mahkûmun şişlenerek öldürüldüğü’ haberini de kendi çıkarına kullanıyor. Sorup soruşturmadan herkesi kardeşinin öldüğüne inandırır. Bahar’ı da. “Gençsin, elbet evleneceksin bir gün” dediği gece isteğini gerçekleştiriyor.

1950 seçimleri ve ‘Milli Şef’in söylemiyle ‘ayı ile yatağa girme dönemi’. Bahar’ın bir çocuğu daha olur. ‘Demir Kırat’ af ilan etmiş. Hapisten çıkan Osman, öyküde genç kadının çifteyle yaptığını, bir önceki çevrimde suda boğarak yapmıştı. Bu kez, ilave olarak, bıçakla. “Emanetimi böyle mi korudun Hasan Ağa?”

Hapishane Koğuşu. Bademler’den haber alamayan Osman.

Salih; “Ben senin demediğini deyim mi? Sen haber de almak istemiyorsun değil mi?”

Osman; “İyi dedin Salih Ağa. Ben haber de almak istemiyorum. Kötü bir haber alırım diye korkuyorum. Ya haber kötüyse, hepten yıkılır giderim. Ama şimdi içimde bir ümit var ‘ya kötü bir şey yoksa’ diye.”

(Yazan: Murat Çelenligil)
.

Film Link : http://www.sinemalar.com/film/101148/Susuz-Yaz-1973/
Film Link :
http://www.sinematurk.com/film_genel/6009/Susuz-Yaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder